sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Oppilaan ohjaus ja erityinen tuki -opintojakso

Huhtikuussa starttasi taas uusi opintojakso: Opiskelijan ohjaus ja erityinen tuki. Opintojaksojen vaihtuminenhan tarkoittaa tietysti opintojen etenemistä ja se on mahtava asia!

Opintojakso tulee tarpeeseen, sillä olen usein pohtinut, että miten osaan käsitellä erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita, jotka integroidaan mukaan perusryhmiin. Minulla kun ei entuudestaan juurikaan ole kokemusta minkäänlaisista oppimisvaikeuksista. Opintojakson aikana toivon saavani työkaluja tähän ongelmaan.

Ensimmäisenä lähipäivänä saimme etätehtäväksi Benchmarkin-tehtävän, jossa oli tarkoitus tutustua yhden ammattioppilaitoksen tai ammattikorkeakoulun ohjauksen ja erityisopetuksen suunnitelmiin, toteutukseen ja toimintaan. Havainnot piti koota posteriksi eli seinälehtiseksi. Minä tutustuin Työtehoseuraan (TTS) haastattelemalla erästä siellä työskentelevää opettajaa ja selaamalla heidän internet-sivujaan. Työni tulos näkyy alla, olkaa hyvät!



Oppimisen ohjaaminen ja arviointi -reflektointi

Helmikuun alusta huhtikuun alkuun oli meneillään opintojakso nimeltään Oppimisen ohjaaminen ja arviointi. Opintojakso oli melko laaja, yhdeksän opintopistettä.

Opintojakson aikana suoritetut oppimistehtävät olivat monipuolisia. Tutustuimme opetushallituksen julkaisuihin, oman alamme tutkinnon perusteisiin sekä Moodlessa jaettuun opetusmateriaaliin. Yksilötyönä kirjoitimme esseitä muun muassa erilaisista oppimisympäristöistä ja opetusmenetelmistä, joita voimme tai voisimme hyödyntää omassa opetuksessa. Ryhmätöinä sitten taas suunnittelimme ja toteutimme oppitunteja oppimiamme opetusmenetelmiä hyödyntäen.

Kokonaisuudessaan opintojakso oli erittäin hyödyllinen, sillä koen, että sain siitä ihan konkreettisia työkaluja työssäni hyödynnettäväksi. Jo opintojakson aikana sekä sen jälkeen olen tehnyt kokeiluja erilaisten, minulle uusien, opetusmenetelmien käytöstä. Jotkut ovat toimineet todella hyvin ja toiset ovat taas syystä tai toisesta menneet puihin. Koen silti, että sekä onnistumiset että epäonnistumiset ovat tärkeitä oppimisen kannalta, enkä ole jäänyt sen kummemmin harmittelemaan pieleen menneitäkään opetusmentelmäkokeiluja.

Lähijaksot olivat erityisen mielenkiintoisia, sillä pääsimme tutustumaan eri alojen opetukseen, kun opintopiirit olivat valmistelleet oppitunnin milloin mistäkin aiheesta. Opettelimme muun muassa leikkaamaan pellistä erilaisia kuvioita peltisaksilla, valmistamaan juomasekoituksia (mikä tietenkin minulle olikin tuttua puuhaa), kokoamaan viemäriputkia Taitaja-kilpailujen tyyliin ja pipetoimaan erilaisia nesteitä.


TRI-TEC:in tytöt pipetointihommissa.

Mitä vielä haluaisin ja aion jatkossa kehittää, niin aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Tällä hetkellä minulle on vähän epäselvää, minkälaista osaamista voidaan tunnistaa ja tunnustaa ja miten se käytännössä arvioidaan. Myös oppimisen arviointi tulee muuttumaan ensi lukuvuoden alusta, kun opintoviikot muuttuvat osaamispisteiksi. Näin teoriassa sekin asia on ollut hieman vaikea ymmärtää. Uskon asioiden kuitenkin pikku hiljaa selkiytyvän, kun koulutusuudistukset astuvat voimaan ensi lukuvuoden alusta ja pääsemme kaikki käytännössä näkemään ja kokemaan, miten asiat rullaavat.